A Klíma teljesítményének kiválasztása

Vegyen figyelembe minden körülményt!

Ha légkondicionáló berendezés vásárlásáról van szó, fontos, hogy a lakás összes adottságát figyelembe véve hozza meg a döntését. Természetesen ehhez elengedhetetlen lehet, hogy kikérje klímaszerelője tanácsát, így profi szakember segítsen a méretezésben. A helyes teljesítmény kiszámítása nem csupán a végső konstrukció szempontjából lehet fontos, de az előzetes árkalkulációt is segíti, ezért semmiképpen sem árt, ha Ön mint vásárló is tisztában van az egyes légkondicionáló berendezések képességeivel, és az Ön ingatlana által igényelt teljesítménnyel.

A megfelelő készülék kiválasztásához számos tényezőt szükséges figyelembe venni, hiszen lehetséges, hogy bár az adott terméket az Ön szobája méreteihez tervezték, előfordulhat, hogy az egyéb adottságok miatt mégis kisebb vagy épp nagyobb teljesítményű berendezést szükséges telepíteni.

Előzetes szempontok, amelyekre mindenképp figyeljen:

  • Vannak redőnyök vagy egyéb árnyékolók?
  • Várható hőterhelés a mennyezet felől is?
  • Milyen szigeteléssel rendelkeznek az ablakok és a falak?
  • Hányan laknak az ingatlanban?
  • Nagy, összefüggő terekkel kell számolni, vagy kisebb, eldugottabb szobákkal is?
  • Mennyi hőt bocsátanak ki az elektromos eszközök?
  • Milyen elvárásai vannak az elérhető hőmérséklettel kapcsolatban?

Ami a legfontosabb: az alapterület nagysága

Amennyiben a fenti szempontokat is mérlegeli, nincs más hátra, mint hogy az alapterület alapján kiszámolja a szükséges berendezés teljesítményét. A legnagyobb hibát éppen ilyenkor szokták elkövetni a vásárlók a méretezés során, nem mindegy ugyanis, hogy az egész ingatlan alapterületét vagy csak a hűtendő szobák alapterületét számolja ki. Azokat a tereket, amelyeket kevésbé fontos klimatizálni (pl. kamra, toalett, zuhanyzó), nem feltétlenül érdemes figyelembe venni a méretezés során, így a készülék kiválasztásakor csak azokkal a helyiségekkel javasolt számolni, amelyeket valóban hűteni szeretne.

Ökölszabály, hogy tíz négyzetméterhez egy kilowatt teljesítményt számolhatunk, így általánosságban véve egyszerű kiválasztani a piacon elérhető készülékek közül az ideális darabot.

Mikor milyen klímát válasszak?

·        2,5 kW-os készülékek: maximum 25 négyzetméteres szobák esetén használhatók, így amennyiben csupán egy hálószobáról vagy éppen nappaliról van szó, ezek a típusok ideális megoldást jelenthetnek.

·        3,5 kW-os készülékek: 30-40 négyzetméteres belső terek esetén is jó megoldást jelentenek, így amennyiben amerikai konyhás nappalikról vagy nagyobb összefüggő terekről van szó, eredményesen használhatók.

·        5 kW-os készülékek: ezek a berendezések általában nagyobb irodahelyiségek esetén népszerűek, hiszen akár egy 60 négyzetméteres, összefüggő teret is képesek lehűteni.

·        7 kW-os készülékek: nagy, akár 80-90 négyzetméteres irodák, raktárak lehűtésére is használhatók, a lakossági készülékeknél nagyobb beltéri egységgel rendelkező berendezések.

Az ideális teljesítmény meghatározása hűtő-fűtő klímák esetén

A korszerű légkondik nem csak hűteni, de fűteni is képesek, azonban az alapterülethez mért szükséges fűtési teljesítmény eltérhet a hűtés esetén számolt értékektől. Éppen ezért a legtöbb esetben tíz négyzetméter esetében 4,5-5 kW-tal is számolnunk kell. Mivel azonban a fogyasztói igények eltérhetnek (például a klímát sokan nem egyedüli, csupán kiegészítő fűtésként használják), fontos, hogy a végső döntést szakember bevonásával hozza meg, ilyen módon elkerülheti az alul- vagy éppen felülméretezéssel járó kellemetlenségeket.

Ön is modern inverteres klímával szerelné fel a lakását? Tekintse meg hűtő-fűtő klímáinkat!