A legfőbb bojlertípusok – amit mindenkinek érdemes tudni

Bojlervásárlás előtt áll? Erre mindenképp figyeljen!

Akár fürdőszobafelújításról van szó, akár a régi készülék elhasználódása miatt kerül sor új bojler vásárlására, a piacon számos komoly gyártó terméke elérhető. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú és mekkora teljesítményű készüléket vásárolunk, hiszen a megfelelő berendezés megválasztása egyaránt függ a termék árától, az alkalmazott technológiától, valamint attól is, hogy hány személyt kell kiszolgálnia az adott bojlernek.

A legfontosabb kérdések vásárlás előtt:

  • Elektromos vagy gázbojlert válasszunk?
  • Átfolyós vízmelegítő vagy tárolós bojler éri meg jobban?
  • Egy-két személyre vagy nagyobb család számára vásárolunk?

Villany- és gázbojlerek az épület adottságaihoz mérten

Az egyik legelső szempont, amit bojler vásárlása esetén mérlegelni érdemes, hogy villany- vagy gázüzemű bojlert válasszunk. A gázüzemű készülékek között Saunier Duval, Bosch, Vaillant vagy Ariston bojlerek egyaránt szerepelnek, olyan megoldásokat kínálva, amelyek képesek a háztartás teljes melegvízellátását biztosítani. A legnépszerűbb gázbojlerek, akárcsak a gázkazánok, kéményes rendszerben működnek, így telepítésükhöz kéményseprői engedélyre is szükség van. Elérhetők azonban egyszerűbb, kémény nélküli berendezések is, amelyek telepítése azonban különös figyelmet igényel.

A villanybojlerek a gázüzemű készülékekhez képest sok esetben egyszerűbb megoldást jelentenek. Egy villanybojler telepítéséhez nem szükséges külön engedélyt beszerezni, és a modern készülékek akár okosfunkcióik segítségével is képesek kényelmesebbé tenni a melegvízellátást. Fontos tudni azonban, hogy vásárlás előtt érdemes szakember segítségét is bevonni, így biztosítva, hogy az ingatlan elektromos hálózata képes lesz elbírni egy nagy teljesítményű berendezést.

Átfolyós és tárolós vízmelegítők nagy választékban

A vízmelegítők között egyaránt megtalálhatók átfolyós és tárolós kialakítású készülékek. Az átfolyós vízmelegítők nem rendelkeznek tartállyal, a meleg vizet közvetlenül a használat során állítják elő. Az ilyen készülékek előnye, hogy kis helyet foglalnak, így kisebb méretű fürdőszobákba is könnyedén telepíthetők, ugyanakkor a berendezés teljesítménye nagyban meghatározza, hogy milyen mennyiségű és mekkora hőfokú melegvizet állíthatunk elő a segítségükkel.

A tárolós készülékek azok a klasszikus bojlerek, amelyek tartályában nagy mennyiségű, előre felmelegített vizet tárolhatunk. Az ilyen készülékek előnye, hogy amennyiben egyszerre több helyen nyitjuk meg a csapot, a víznyomás és a hőmérséklet akkor is változatlan marad. Fontos azonban gondolni a méretezésre is, hiszen egy nagyobb család számára akár 100-120 literes tartály is szükséges lehet.

Bojler típusok méret szerint

Ha tárolós bojler mellett döntünk, az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes mérlegelni, az a bojler mérete, hiszen a tartály űrtartalma nagy mértékben meghatározza, hogy hány fő tudja kényelmesen használni a készüléket. Sőt, amennyiben a berendezést fürdéshez és mosogatáshoz is használjuk, bizony érdemes lehet minél nagyobb űrtartalom mellett dönteni.

  • 10l – Ezek a kisebb készülékek, mint például az Ariston An Elite 10/5 felső elhelyezésű bojler, képesek előállítani a mosogatáshoz szükséges vízmennyiséget.
  • 50l – Egy fő számára elegendő fürdővíz előállítására képes bojlerek.
  • 80l – Egy-két fő esetén is ideális választást jelentenek.
  • 100l – Két-három fős család esetén is elegendő fürdővizet biztosító készülékek.
  • 120l – Három, négy fő számára is megfelelő megoldás a melegvízellátásra.

Szeretne többet tudni gázüzemű, elektromos és hőszivattyús bojlereinkről? Tekintse meg kínálatunkat, és kérdéseivel forduljon hozzánk!