Bojlerek karbantartása – útmutatók, tippek és tanácsok

Javasolt, hogy – bármilyen ezermesterek is legyünk – ne kísérletezzünk a bojler otthoni, csináld magad karbantartásával, hiszen ezzel lehet többet ártunk, mint használunk a berendezésnek. Ráadásul rendkívül balesetveszélyes is, ha nem értünk a vízmelegítők működéséhez, ha nem ismerjük a készülékben megbújó alkatrészeket, így célszerűbb inkább az éves karbantartást, a vízkőtelenítést inkább hozzáértő, tapasztalt szakemberre bízni. Legyen szó gáz- vagy villanybojlerről, a készülékek rendszeres karbantartásának fontosságára forgalmazóként is mindig felhívjuk az ügyfeleink figyelmét.

Mikor válik szükségessé a bojler karbantartása?
Erre nincs általános szabály, mert ha csepeg, nem melegíti a vizet, ha hangos, vagy ha ráz, akkor a karbantartás biztosan nem tűr halasztást. Vízkőtelenítésre érdemes 2-3 évente sort kerítenünk, annál is inkább, mert a rendszeres vízkőtelenítéssel megóvhatjuk a berendezést és jelentősen meghosszabbíthatjuk annak élettartamát is. Az, hogy milyen időközönként végeztessük el a vízkőtelenítést, attól is függ, hogy mennyire kemény a víz ott, ahol élünk. Ha nem foglalkozunk vele, a vízkő nem csak a fűtőszálat károsítja, de akár ki is lyukadhat a bojlerünk tartálya, így a teljes készülék cseréje sokkal költségesebb lesz, mint amennyibe amúgy a vízkőtelenítés került volna. Ha a bojlerünk folyamatosan szivárog, ha a víz alacsonyabb nyomással érkezik a csapokba, mint eddig, ha a biztonsági szelep is csepeg, ha túl hamar elfogy a melegvíz vagy a beállításhoz képest túl forró víz jön a csapból, szinte biztosan eljött az ideje egy átfogó karbantartásnak.

Miért fontos a rendszeres vízkőtelenítés?
Az időszakos bojlertisztítás több okból is lényeges:

  • Hosszabb élettartam – idővel akár többcentis réteget vonhat a fűtőbetétre a vízkő, amitől nem csak nehezebben melegszik majd fel a víz, de a makacs vízkő az belső alkatrészekbe is komoly kárt tehet.
  • Energiahatékonyság, gazdaságosabb üzemelés – egy vízkőmentes fűtőbetét könnyebben és gyorsabban melegíti fel a vizet, így kevesebb az energiafogyasztás, ami pedig a villanyszámlánkon is meglátszik majd.
  • Biztonság – egy fűtőbetét, ami vízkőmentes, nem hibásodik meg, nem nyílik szét, így nem okoz véletlenszerű áramütést sem.

Ariston bojler karbantartása – hogyan történik?
Az Ariston bojlerek többsége is ugyanolyan karbantartási teendőket igényelnek, mint más típusú bojlerek. A rendszeres vízkőtelenítés itt is kulcsfontosságú tényező a készülék épsége és megfelelő működése szempontjából, de a fűtőszál, az anód és a tömítések cseréjére is sor kerülhet az évek az alatt. Ezekből külön kiemelnénk a néhány évente szinte kötelezően szükséges anód cserét, hiszen ha a bojlerben elhasználódik, elvízkövesedik az anód, azzal nagy eséllyel a bojler tartálya is kilyukadhat.

A közeljövőben gázüzemű, elektromos vagy hőszivattyús bojlert vásárolna? Nézze meg a minőségi felhozatalunkat most!