Gyakori hibák klímák esetében – mit lehet tenni?

Nem hűt vagy fűt eléggé? Figyeljen a termosztátra!

Sok légkondicionáló készüléket hűtésre és fűtésre is használhatunk, ám előfordulhat, hogy a hőmérséklet valamely funkciót választva nem éri el a kívánt szintet. Ilyen esetben az első lépés mindig a hőmérsékleti beállítások és a program ellenőrzése. Ha mindent rendben talált, könnyen előfordulhat, hogy a termosztátot süti túlzott mértékben a nap, ami összezavarja a készüléket. Ez a probléma különösen akkor lehet feltűnő, ha különböző évszakokban vagy esetleg napszakokban hirtelen változik a hőmérséklet, és a berendezés nem biztosít kellő komfortot.

Hűtés helyett fűt, fűtés helyett hűt a klímám

Ritkábban, de bizonyos esetekben tapasztalható kellemetlen probléma, ha a hűtő-fűtő klíma éppen ellenkező módon működik, mint kellene. Bár a modern, okosklímák rengeteg programbeállítást kínálnak, ezek néha összezavarhatják a felhasználókat, így bizonyos esetekben véletlenül rossz üzemmódot is választhatunk. Amennyiben mégis megfelelő programot választott, úgy lehetséges, hogy elektronikai hibával állunk szemben, amely vagy az érzékelőt vagy a vezérlőegységet érinti.

Nem kapcsolódik be a légkondim. Mit tehetek?

Bármely elektromos berendezéssel előfordulhat, hogy egyszer csak nem kapcsolódik be. Ez azonban nem feltétlenül kizárólag a készülék hibájából eredhet. Mielőtt szerelőt hívna érdemes ellenőrizni a megszakítószekrényt, valamint a klíma szűrőjét is, hiszen túlzott mértékben szennyezett, eltömődött szűrő magas terhelést eredményezhet. Mindemellett lehetséges, hogy nem a klímában keresendő a probléma, hanem a hálózatra kapcsolt másik elektromos készülék terheli túlságosan a rendszert.

Víz csöpög a beltéri egységből

Ez valószínűleg szerelő segítségét igénylő probléma, ám csöpögés tapasztalása esetén sem kell amiatt aggódni, hogy a készülék nagyobb javítást igényel. A beltéri egységből szivárgó víz a legtöbbször a lefolyócső eltömődése miatt jelenik meg. A rendszer időszakos karbantartása és tisztítása segít a probléma megelőzésében és a nagyobb meghibásodások, kellemetlenségek elkerülésében. A csöpögés ugyanakkor a csőcsatlakozások hibája, a hűtőközeg túltöltődése vagy éppen hibás gyűjtőtálca miatt is kialakulhat, így a hiba felméréséhez érdemes szakembert hívni.

Hirtelen túl hangossá vált a készülékem

A modern inverteres klímák igen csöndesek, ezért, ha hirtelen mégis nagyobb hangerővel kezdenek üzemelni, könnyen gyanakodhatunk meghibásodásra. A túl hangos működés lehet mechanikai kopás, meghibásodott alkatrészek, rossz minőségű telepítés, hűtőközeg szivárgás vagy éppen szennyeződés eredménye is, ezért a probléma pontos kivizsgálására és elhárítására javasolt szakembert hívni.

Túl sokat fogyaszt a klímám – van megoldás?

Természetesen a magas fogyasztás elkerülésére is van megoldás. A modern inverteres klímák keveset fogyasztanak, ám csak akkor, ha megfelelő méretezés után telepítették, valamint megfelelő módon használják őket. Tudni kell, hogy a hagyományos on/off készülékekkel szemben az inverteres klímákat érdemes folyamatosan bekapcsolva hagyni, hiszen azok így képesek a lehető leggazdaságosabban elérni a kívánt hőmérsékletet. Amennyiben van rá lehetősége, válassza a gazdaságos funkciókat, és a légkondicionáló használata esetén kerülje a szellőztetést.

Többet szeretne tudni inverteres klímáinkról? Tekintse meg termékeinket!