Hogy működnek az inverteres klímák? Útmutató vásárlás előtt?

Mitől inverteres egy légkondi?

A klímákat típusaik szerint többféleképpen is megkülönböztethetjük egymástól (erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen), ám mindezek közül az egyik legmeghatározóbb a kompresszor típusát érintő megkülönböztetés. Hogy ez mit is jelent? A légkondicionáló berendezések egyik legfontosabb alkatrésze a hűtőkompresszor, mely a teljesítmény szabályozásáért felelős. Az egyszerűbb felépítésű és olcsóbb készülékek úgynevezett on/off rendszerben működnek, vagyis miután elérik a kívánt hőmérsékletet, lekapcsolnak, majd mikor a hőmérséklet megváltozik, ismét működésbe lépnek. Ez egyszerűbb, ám energiapazarlóbb rendszer, hiszen a kompresszor bekapcsolt állapotban mindig maximális teljesítménnyel működik.

Az inverteres készülékek ezzel szemben sokkal intelligensebb megoldást kínálnak. A modern, inverteres klímák folyamatosan szabályozzák a hűtőkompresszor teljesítményét, így a berendezés képes egyfolytában a meghatározott szinten tartani a beállított hőmérsékletet. Fontos tudni, hogy mindez azt jelenti, hogy az inverteres klímák folyamatosan működnek, ám az on/off készülékeknél sokkalta energiahatékonyabban. Arra a kérdésre, hogy ez miért is van, egyszerű a válasz: a hagyományos on/off készülékek hűtőkompresszorának maximális teljesítményű működését viszonylag magas fogyasztás jellemzi, míg az inverteres klímák alacsony teljesítmény mellett képesek egyenletes szinten tartani a hőmérsékletet.

Hogyan lehet szavatolni az inverteres klímák energiahatékonyságát?

Az inverteres légkondicionáló berendezések akár harminc százalékos energiamegtakarításra is képesek lehetnek, ám csak akkor, ha a felhasználó valóban bízik a készülék működésében. Éppen ezért fontos, hogy ha kellő mértékben lehűtöttük vagy felfűtöttük a lakást, akkor se kapcsoljuk ki a készüléket. Ellenkező esetben – ha túlságosan megváltozik a hőmérséklet – az inverteres klíma is magas teljesítménnyel fogja újra lehűteni vagy felfűteni a helyiséget.

Ár-érték arányban melyik készülék érheti meg a legjobban?

Említettük, hogy a klasszikus on/off légkondik olcsóbb megoldást jelentenek, és ez igaz is. Azonban az inverteres klímák, noha valamelyest nagyobb kezdeti befektetést igényelnek, hosszú távon behozzák az árukat. Az inverteres berendezések, modern, energiahatékony működése a bolygót is védi, és a pénztárcát sem terheli meg túlzott mértékben.

Az inverteres klímák előnyei:

  • Csendesebb készülékek, mint az on/off berendezések.
  • Akár A+++ energiaosztályú, környezetbarát kivitelben is elérhetők
  • Az elektromos hálózatot sem terhelik nagy mértékben.
  • Képesek pontosan tartani a beállított hőmérsékletet.
  • Fűtésre is kiválóan alkalmazhatók.

Többet szeretne tudni hűtő-fűtő klímáinkról, és az Önnek leginkább megfelelő méretezésű, illetve árkategóriájú terméket választaná? Tekintse meg webáruházunk kínálatát most!