Hogyan működik az energiatakarékos bojler?

A villanybojler különböző űrméretekben elérhető, hőszigetelt, korrózióálló tartálya tárolja a vizet. Tetején és alján a vízzel közvetlenül érintkező – elektromos (fűtő)elemek találhatóak, amelyeket termosztátok vezérelnek. Az alsó elem a tárolás során végbemenő hőveszteséget pótolja, a felső pedig egy henger alakú fűtőszálon áramat kap, hőt termel, és felmelegíti a vizet. A vízszintszabályzó ellenőrzi, és szabályozza a vízszintet a tartályban, ami biztosítja, hogy mindig elegendő víz legyen a fűtőelem körül a károsodás megelőzése érdekében.

A termosztátok (hőszabályozók) beállítják, és szabályozzák a víz hőmérsékletét a bojlerben. Amikor a víz eléri a kívánt hőmérsékletet, a termosztát lekapcsolja az elektromos fűtőelemet, hogy megakadályozza a túlmelegedést.

A biztonsági szelep a bojler tetején vagy oldalán helyezkedik el, és arra szolgál, hogy csökkentse a túlnyomást és a túlhevülést a bojlerben.

Az energiatakarékosság kulcsa: korszerű technológia

Az energiatakarékos villanybojlerek hatékonyabban és gazdaságosabban – kevesebb energia felhasználásával és hosszabb élettartammal működnek, mint a hagyományos bojlerek az általuk használt korszerű technológiáknak és funkcióknak köszönhetően:

  • Kiváló szigetelés: csökkenti a hőveszteséget, így a bojler hosszabb ideig tudja megtartani a meleg vizet anélkül, hogy folyamatosan újra kellene fűtenie.
  • Pontos hőmérséklet-szabályozás és gyorsabb vízmelegítés.
  • Magas hatásfokú fűtőelem és fűtőbetét: hatékonyabban adja át a hőt a víznek anélkül, hogy elvesztené azt.
  • Intelligens vezérlők: lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy akár távoli vezérléssel - pontosan beállítsák a víz hőmérsékletét és az üzemidőt.
  • Öntanuló SMART rendszer: szoftver segítségével alkalmazkodik a felhasználói szokásokhoz, így akkor és annyi vizet melegít, amennyi szükséges, ezáltal optimalizálja a működést, és így akár 14%-os energiamegtakarítás érhető el.
  • Alternatív energiaforrások: napenergiával vagy más alternatív energiaforrásokkal (pl. hőszivattyú) működnek.

A megfelelő készülék kiválasztása

Fontos, hogy megfelelő űrtartalmú és kapacitású villanybojlert válasszunk, ami elegendő meleg vizet tud biztosítani a napi igényeinkhez, ahogy az is, hogy ne is méretezzük túl a bojlert.

Az ERP (Energy-related Products) jelölés az Európai Unió által bevezetett energiahatékonysági címke, ami azt mutatja, hogy a termék mennyire hatékony az energiafelhasználás szempontjából. Az A-tól G-ig terjedő energiaosztály-skálán az A+++ osztályú bojlerek a leginkább energiatakarékosak, de a termékleírásban érdemes megnézni az egyéb energiafogyasztási adatokat is. (pl. éves energiafogyasztás, kWh/év érték)

Az energiatakarékos bojlerek további előnye, hogy (főleg a napenergiával és a hőszivattyúval működő típusok) a háztartás közvetlen környezetterhelését is csökkentik.

Hasznos tanácsok

Az ideális az, ha a bojler minél közelebb helyezkedik el a vízvételi helyekhez a csőrendszerben végbemenő hőveszteség minimalizálása érdekében. Továbbá az is, hogy ne hideg-hűvös helységekbe telepítsük őket. (pl. padlás, fűtetlen mellék épület)

A hatékonyság és a hosszú élettartam megőrzése érdekében kiemelten ajánlott a rendszeres vízkőtelenítés, a hőmérséklet optimalizálása, illetve a hőszigetelés és a tömítések ellenőrzése.

Webshopunkban számos más prémium márka mellett Ön – kiváló minőségű és energiahatékonyságú – a legkorszerűbb technológiával készülő Ariston bojlereket is találhat. Böngésszen kedvére gazdag kínálatunkban, és ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, a megfelelő készülék kiválasztásához örömmel nyújtunk Önnek segítséget!