Milyen típusú klímát válasszon? Mi segítünk!

Kezdjük a legfontosabbal: a főbb klímatípusok

A légkondicionáló berendezéseket kialakításuk szerint négy főbb csoportba sorolhatjuk. Attól függően, hogy hány beltéri egység kapcsolható egy kültéri egységhez, illetve, hogy mennyire mobilisak a készülékek, split, multisplit, ablak-, illetve mobilklímákat különböztethetünk meg.

Split klímák: úgy is mondhatnánk, ezek a légkondik alaptípusai – a legtöbbet használt modellek, amelyek ma már egyre több háztartásban megtalálhatók. A split klímák neve a készülék kialakítására utal, hiszen az egy kül- és egy beltéri egységből áll. A beltéri egységeket többféle formában is megjelenhetnek (erről majd később), azonban fontos, hogy az ilyen alapmodellek esetében egy kültéri egységhez egy beltéri egység kapcsolható.

Multi split klímák: ahogy az elnevezés sugallja, a multi split klímák a split klímák bővíthető változatai, az ilyen típusú készülékek esetén ugyanis egy kültéri egységre akár több beltéri egység is csatlakoztatható. Ez a típus ideális választás lehet, ha több szobát szeretne klimatizálni, de az erkélyen vagy a ház homlokzatán nincs lehetőség több kültéri egység felszerelésére.

Ablakklímák: még ma is népszerű megoldás az ablakklíma, hiszen a technológia segítségével egyszerű szereléssel egy ablaknyílásba illeszthetjük a berendezést. Ezek a készülékek nem rendelkeznek külön kültéri egységgel, és a kondenzvizet is elegendő egy cső segítségével elvezetni.

Mobilklímák: amennyiben a lakásban nincs lehetőség a falak vésésére vagy a védett homlokzatra nem szerelhető fel egy split klíma kültéri egysége, a mobilklíma ideális választást jelent. Ez a típusú készülék bárhol elhelyezhető, és könnyen egyik helyiségből a másikba vihető. Mivel a mobilklíma nem rendelkezik kültéri egységgel, a split típusú készülékeknél hangosabbak, és a kondenzvíz, valamint az elvont hő elvezetését is meg kell oldani.

Az egyes típusok az árak és a funkcionalitás tekintetében is elkülönülnek egymástól, azonban a telepítés szempontjából is más jellemzőkkel bírnak. Míg egy split vagy multi split klíma méretezéséhez és telepítéséhez szakemberre van szükség, addig az ablak- és különösen a mobilklímák egyszerűen, bárki által üzembe helyezhetők.

Milyen altípusokkal találkozhat még?

Ahogy említettük, a fenti típusokon kívül egyéb, speciális kialakítású készülékekkel is találkozhat. Ilyen módon – amennyiben esztétikusabb megoldásra van szükség – a kazettás vagy légcsatornázható klíma lehet a legjobb megoldás, ám ezek telepítése sajátos belsőépítészeti megoldásokat igényelhet.

Kazettás klímák: multi split klímák, amelyek álmennyezetbe süllyeszthetők, így gyakorlatilag láthatatlanok.

Légcsatornázható klímák: a lehűtött levegő a lakásban kialakított belső légcsatornákon keresztül jut a szobákba, így csupán egy beltéri egység telepítését igénylik.

Inverteres és on/off típusú készülékek

Attól függően, hogy a klíma fix vagy szabályozható kompresszorteljesítményű üzemeléssel rendelkezik, két típust különböztethetünk meg. A klasszikus, on/off rendszerű készülékek mindig maximális teljesítménnyel üzemelnek, és a kívánt hőmérséklet elérésekor kikapcsolnak. Ez olcsóbb, ám nagyobb zajjal és több fogyasztással járó megoldás. Az inverteres klímák ezzel szemben képesek szabályozni a kompresszor fordulatszámát, ezért energiahatékonyabbak és halkabbak, azonban magasabb árkategóriát képviselnek. Fontos kiemelni, hogy a fűtés esetén az on/off készülékek csak +3 ºC külső hőmérséklet felett használhatók, míg az inverteres berendezések akár -25 ºC-os külső hőmérséklet esetén is tökéletesen működnek.

Költséghatékonyság és funkcionalitás – erre mindenképp figyeljen!

A megfelelő készülék kiválasztása csak az egyik szempont, amit figyelembe kell venni. Akár split, multi split vagy más típusú berendezésről van szó, fontos, hogy az elérhető árakra és a hosszú távú működésre egyaránt figyeljen. Noha a piacon sok esetben találhatók igen olcsó készülékek, fontos, hogy olyan terméket válasszon, amely nem szorul gyakori javításokra, így hosszú távon kifizetődő választást jelentenek. Ariston, Concept, Villant vagy éppen Panasonic klímával biztosan jó döntést hozhat.

Mindemellett fontos szempont lehet, hogy mely funkciókat tartja elsődlegesen fontosnak, és milyen célra szeretné használni új készülékét. Amennyiben nem csak nyáron, de télen is használná berendezését, úgy érdemes olyan hűtő-fűtő klímát vásárolni, amely a komoly mínuszok alatt is bírják a strapát. Ugyanakkor a hosszú távú kényelmet nem csak a klimatizálás mértéke, de a zajszint, a WiFi-s vezérlés vagy éppen a lakás kialakításához illő design is befolyásolhatja.

Többet szeretne tudni klímáink teljesítményéről? Olvassa el cikkünket a témában! Inverteres klímával szerelné fel otthonát? Tekintse meg termékeinket!