Minden, amit a hőszivattyúk méretezéséről tudni kell

Így működnek a hőszivattyúk

 A hőszivattyús fűtés működési elve viszonylag egyszerű. Az eszközök hőt vonnak el a vízből, a talajból vagy a levegőből, majd ezt használják az épületek felfűtésére. A technológia segítségével pedig nemcsak az egyes helyiségeket képesek felmelegíteni vagy éppen lehűteni, hanem egy hőszivattyús bojler az épület melegvíz-ellátásáról is képes gondoskodni.

 A hőszivattyúk bevezetésekor szerencsére nincs szükség a teljes fűtési rendszer lebontására, majd újraépítésére, ugyanis azokat közvetve vagy közvetlenül rá lehet kötni a már meglévő fűtőtestekre. A hőszivattyúk rendkívül széles hőmérsékleti tartományban tudnak működni; a legújabb modellek képesek akár -30 °C alatt is üzemelni. Fontos azonban kiemelni, hogy ilyen alacsony hőmérsékleten az eszközök hatékonysága jelentősen csökken.

A hőszivattyúk működéséről még bővebben egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk már.

 

A hőszivattyúk típusai

A hőszivattyúkat több szempont alapján is csoportosíthatjuk. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az eszközök honnan nyerik a hőt, megkülönböztethetünk légkörből, vízből és talajból származó hőszivattyúkat. Ezen kívül csoportosíthatjuk őket teljesítményszint, működési elv, alkalmazási terület, működési hőmérséklet, valamint fűtési, hűtési funkció alapján. Ezeket mind ajánlott figyelembe venni a megfelelő hőszivattyú kiválasztása során.

Érdemes továbbá azt is megvizsgálni, hogy split vagy monoblokkos hőszivattyú beszerelése lenne-e optimálisabb a fűteni, hűteni kívánt helyiség hőmérsékletének szabályozásához. Az előbbi típus két külön telepítendő egységből áll: egy kültériből és egy beltériből. A kültéri egység kinyeri a hőt a levegőből, melyet ezután a beltéri egység juttat be az épületbe. Ezzel szemben a monoblokkos hőszivattyú mindössze egy egységből áll, mely mindkét feladatot képes ellátni. Az utóbbi konstrukció telepítése egyszerűbb ugyan, de ajánlott szem előtt tartani, hogy a split hőszivattyú rugalmasabban helyezhető el, így kültéri egység a legjobb hőszivattyúzási helyre kerülhet.

 

Ezeket a szempontokat vesszük figyelembe hőszivattyúk méretezésekor

 A hőszivattyúk kiválasztása és méretezése során több fontos tényezőt is figyelembe kell venni. Ilyen tényezők a teljesítmény, a hatékonyság, a telepítési lehetőségek, valamint az energiahatékonyság. Az ezekkel való kalkuláláshoz lehetőség van bizonyos egyszerűsített képletek alkalmazására, azonban ezek sok esetben nem számolnak az épületek egyedi igényeivel, paramétereivel, így a hőszivattyú kiválasztása előtt érdemes tájékozódni a fűteni kívánt épület olyan energiahatékonysági jellemzőiről, mint például a falak szigetelése vagy a nyílászárók hőtartó képessége. Emellett fontos megismerni a piacon elérhető készülékek egyedi tulajdonságait is, és ezek alapján kiválasztani a megfelelő méretű és teljesítményű hőszivattyút.

Webáruházunkban számos piacvezető gyártó hőszivattyúi elérhetők. Szakértelmünkről tanúskodik az is, hogy webáruházunk kiemelt Ariston, Baxi, Bosch, Panasonic, Saunier Duval és Vaillant partnerként működik, valamint hogy ezek mellett számos egyéb piacvezető márka forgalmazásával is foglalkozunk. Számunkra az Ön elégedettsége a legfontosabb, így készséggel állunk a rendelkezésére, ha segítségre, tanácsra van szüksége az Ön számára legmegfelelőbb hőszivattyú megtalálásához. Keressen bennünket bizalommal!