Hogy működnek a bojlerek?

Gázbojlerek – minden, amit a működésükről tudni érdemes

Noha manapság rendkívül elterjedtek a háztartási melegvizet és fűtési funkciókat ellátó kombikazánok, bizonyos otthonok számára a gázbojler lehet a legjobb megoldás. Néhány évtizeddel ezelőtt, a kombicirkó-megoldások elterjedését megelőzően a gázbojler és a fűtés számára kialakított kazán külön-külön készülék volt, így néhány esetben ma is olyan megoldásra van szükség, amely a fűtéstől függetlenül képes melegvizet szolgáltatni a mosogatók, valamint a zuhanyzó számára.

A gázbojlerek között úgynevezett átfolyós vízmelegítők és tartályos készülékek is elérhetők. Az átfolyós vízmelegítők számára nincs szükség tartályra, így azok közvetlenül képesek annyi melegvizet előállítani, amennyi szükséges. Az ilyen készülékek előnye, hogy nem igényelnek nagyobb helyet, ezért kisebb fürdőszobákban is könnyedén elhelyezkedők. A gázbojlerek másik fajtáját a tartályos vízmelegítők képviselik, melyek a villanybojlerekhez hasonlóan akár 120 literes tartállyal is elérhetők.

A gázbojlerek legfőbb elemei

  • Szelep: a gáz égéstérbe való biztonságos bejutásáért felel.
  • Gázégő: elengedhetetlen a gáz égetésének folyamatában.
  • Hőcserélő: a hő víznek való átadását biztosítja.
  • Szivattyú: segít kijuttatni a vizet a kazánból.
  • Füstelvezető: elvezeti a kazán által megtermelt égéstermékeket.

Nyílt és zárt égésterű készülékek – milyen típust válasszak?

Ha gázüzemű kazánokról van szó, az egyik legfontosabb szempont, amit vásárlás előtt figyelembe kell venni, hogy a készülék honnan veszi fel az égéshez szükséges levegőmennyiséget, és azt hova juttatja tovább. Míg kisebb kapacitású vízmelegítők esetében máig elérhetők kémény nélküli készülékek, a kéményes berendezések két csoportra oszthatjuk.

  • Nyílt égésterű bojlerek: a lakás belső teréből veszik fel a szükséges oxigénmennyiséget.
  • Zárt égésterű bojlerek: az adott helyiség levegőjétől elzárt forrásból veszik fel a szükséges levegőt.

Gázüzemű bojlerek esetében különösen fontos odafigyelni a biztonságra. Éppen ezért kémény nélküli vízmelegítők, illetve nyílt égésterű bojlerek kizárólag olyan ingatlanokba telepíthetők, ahol a szellőzés mértéke megfelelő a veszélytelen használat számára.

Villanybojlerek – egyszerű és praktikus készülékek

A villanybojler máig az egyik legnépszerűbb bojlertípus. Ez nem is véletlen, hiszen a kéményes, gázüzemű berendezésekkel ellentétben a villanybojlerek telepítéséhez nem szükséges kéményseprő engedély. A villanybojlerek között találhatunk kisebb, csupán a mosogatáshoz elegendő víz megtermelésére képes, valamint nagyobb, egy egész család számára elegendő méretűt tartállyal rendelkező berendezéseket. A készülékek működési elve azonban azonos.

A villanybojlerek felmelegített vize a fizikai törvényeknek engedelmeskedve a tartály felső részébe emelkedik, és onnan egy melegvízcsövön, a hideg vízzel szinte alig érintkezve távozik. A villanybojlerek főbb alkotóelemei a víztároló tartály (amennyiben nem átfolyós vízmelegítőről van szó), a tartály hőmérsékletét megőrző hőszigetelés, a fűtőtest, a hőmérsékletszabályozó, zárt rendszerű készülékek esetében a biztonsági szelep, valamint a burkolat.

A villanybojlerekről ugyanakkor fontos tudni, hogy a korrózió komoly károkat okozhat a készülékben, és megfelelő védelem nélkül akár a tartály kilyukadását is okozhatja. Éppen ezért a villanybojlerek aktív anódként szolgáló, magnéziumötvözetből készült rúddal vannak felszerelve, segítve a korrózió elkerülését.

Szeretne többet tudni az elérhető bojlertípusokról, hőszivattyús bojlereinkről? Olvassa el cikkünket, és érdeklődjön termékeinkkel kapcsolatban!